Over STEM-Check

Weet je al welke richting je gaat kiezen in het middelbaar? Moeilijke keuze niet, want er zijn zoveel verschillende opleidingen. Wil je weten welke het best aansluit bij je talenten, interesses en kennis? Doe dan de STEM-Check. Hieronder vind je alle info over de STEM-Check op een rijtje.

Belangrijkste info over de STEM-Check

De STEM-Check:

  • gaat op een speelse manier na wat je leuk vindt en hoe je de dingen aanpakt,
  • geeft je een zo breed mogelijk beeld van jezelf en een beter inzicht in je vaardigheden,
  • helpt je een positieve keuze te maken voor een STEM-richting in het secundair.

Voor elke opleiding heb je specifieke vaardigheden nodig.

Als je je eigen vaardigheden kent, kan je bewuster en positiever kiezen voor een bepaalde richting of opleiding. Mis je bepaalde vaardigheden voor de richting van je keuze? Dan weet je meteen waar je nog wat aan moet werken.

Nog een plus? De STEM-Check levert je een uniek profiel op dat je kan doorspelen aan je ouders. En er is nog veel meer te vertellen over de STEM-Check.

Drie delen in de STEM-Check

1. Meerkeuzedeel over je zelfbeeld

Dit meerkeuzedeel gaat na wat je leuk vindt, hoe je de dingen aanpakt en peilt naar je kennis. Verwacht je aan een pak leuke vragen.

Heb je een code gekregen van je leerkracht? Dan vul je dit deel op je eentje én online in. Het neemt ongeveer 20 minuten in beslag.

Je kan elk vraag ook beluisteren. Wil je meer info, dan klik je op het icoontje dat erachter staat.

Op basis van je antwoorden krijg je een voorlopig profiel. In een mooi weergegeven rapport vind je een handig overzicht van je vaardigheden.

Bovendien kom je meteen te weten met welk profiel je het meest overeenkomt.

Stoere bouwer
Stoere bouwer

Als er iets gebouwd moet worden, dan vlieg je er liefst meteen in. Vuile handen, je in het zweet werken, wat maakt het uit. Want wat is er beter dan iets kunnen tonen dat je met je eigen handen gebouwd hebt!

Handige Sam
Handige Sam

Je houdt ervan om dingen in elkaar te zetten. Dat het soms gepruts is geeft niet, want jij bent handig en weet dat het heerlijk is als alle stukjes in elkaar passen en het werkt zoals het moet.

Creatieve duizendpoot
Creatieve duizendpoot

Als er originele ideeën nodig zijn, moeten ze bij jou zijn. Je bent creatief, je vindt het fijn om dingen te verzinnen en oplossingen te bedenken voor problemen. Je kan problemen langs verschillende kanten bekijken. Jouw hoofd staat nooit stil.

Curieuzeneus
Curieuzeneus

Je bent altijd op zoek naar antwoorden: hoe werkt dit? Hoe zit het in elkaar? Waarom wordt het zo gedaan? Door uit te zoeken hoe dingen werken, voel je je zekerder om zelf aan de slag te gaan.

Leider
Leider

Als er iets moet gebeuren, dan vlieg je er niet zomaar in, maar maakt eerst een plan: je maakt keuzes, zorgt dat iedereen weet wat er te doen staat, en houdt in de gaten of je nog op de goede weg zit. Dankzij jou loopt alles in goede banen.

2. Open vragen over creatief-technisch denken

Vanaf dit tweede deel begeleidt de leerkracht je in de klas. Je krijgt een aantal open vragen waarin je kan tonen hoe je creatief-technisch denkt.

3. Uitdagende doe-opdrachten

Deze opdrachten doe je klassikaal in groep. Tijd om je te bewijzen als probleemoplosser in volle actie.

De STEM-Check maakt je mogelijke studierichtingen duidelijk

Je leerkracht voert de resultaten van deel 2 en 3 in het digitale platform in en maakt zo je basisprofiel volledig.

Je ouders krijgen dit profiel dan doorgespeeld, samen met een link naar mogelijke studierichtingen in het secundair die naadloos bij je aansluiten.

Het resultaat van de STEM-Check? Je start je secundaire opleiding meteen in de richting die echt bij je interesses en talenten aansluit.  Succes verzekerd!

Weet je hiermee genoeg over de STEM-Check? Vragen? Stel ze aan je leerkracht.